Het geheim van de keel van de nachtegaal, een boek van goud
Carll Cneut
Carll Cneut

HET GEHEIM VAN DE KEEL VAN DE NACHTEGAAL IS EEN VOLMAAKT BOEK, VAN EEN ONTROERENDE SCHOONHEID. ZOWEL WOORD ALS BEELD LIJKT UIT GOUD GESMOLTEN.


In 2009 won dit unieke prentenboek de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Ik was toen juryvoorzitter en schreef het volgende in het juryrapport: "Peter Verhelst en Carll Cneut bewerkten of beter verrijkten het bekende sprookje van Hans Christian Andersen. In zijn geest wordt de bekende geschiedenis verteld door het arme keukenmeisje. Haar nuchtere blik ontdoet de gebeurtenissen van hun vanzelfsprekendheid, zet ze in al hun absurditeit te kijk, en geeft ze een tegendraadse maatschappelijke dimensie. Dit pleidooi voor kunst en schoonheid wordt versterkt door de beeldende taaltoets van Verhelst, die in Carll Cneut zijn beeldende evenknie vindt. Cneuts breed geborstelde schilderijen etaleren bedwelmende explosies van kleurenpracht, dollen met de traditionele oosterse natuurschilderingen en bulken van de dynamische po√ęzie. Een betoverend sprookje voor alle leeftijden." Ik zou het nog altijd woord voor woord zo zeggen. Het boek schittert na al die jaren nog altijd even intens.


Het boek, uitgegeven door De eenhoorn, is een klassieker en is meer dan twintig jaar nadat het verscheen nog altijd verkrijgbaar.

Tik om te starten

Rietepetite