Op zoek naar André Sollies in de abdij van Averbode
29.06.2018

SOLLIE BEHOORT TOT ONS CULTUREEL ERFGOED. VEEL VAN DAT ERFGOED WORDT BEWAARD IN DE ABDIJ VAN AVERBODE. HOOGTIJD VOOR EEN BEZOEK.


Velen van ons herinneren zich de kleurrijke illustraties die André Sollie in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft gemaakt voor Zonnekind, Zonneland en Top. Zijn ook op ons netvlies gebrand: zijn covers voor zowel de Vlaamse Filmpjes als de Averbode-jeugdboeken uit die tijd. Denk aan de legendarische cover van Bart Moeyaerts debuut: Duet met valse noten. In die ijverige jaren heeft Sollie zijn hand geoefend om later uit te groeien tot de eigenzinnige illustrator die we vandaag kennen. Iemand die met minimalistische lijnvoering en fragiele beelden een scala aan emoties weet uit te beelden.

Een groot deel van Sollies broodwerk wordt bewaard in de abdij van Averbode. In deze vroege tekeningen zien we al duidelijk de signatuur van de kunstenaar, de terugkerende motieven in zijn oeuvre en uiteraard de zon (de ‘sol’ uit Sollie).


Officieel aangesteld als vormgever van de huldetentoonstelling is Michiel Van Cauwelaert, die dankzij zijn grote affiniteit met jeugdliteratuur hiervoor de aangewezen persoon is. Van Cauwelaert (Kapellen, 1977) behaalde in 2000 aan het KASK het diploma Meester in de Beeldende Kunsten, driedimensionale vormgeving-multimedia, optie scenografie. Hij werkt als scenograaf, installatiekunstenaar, lichtontwerper en tentoonstellingsmaker.

Tik om te starten

Rietepetite